Problem z AI
temptingFoxy
Mój profil Moje oferty
Drodzy kupujący, drogie sprzedające, od jakiegoś czasu mamy na platformie olbrzymi problem. Nie pomijając kwestii kont kradnących zdjęcia różnych sprzedających i wystawiających je jako swoje, mamy również coraz więcej przypadków wykorzystywania AI do generowania zdjęć które później również trafiają do obiegu. Oczywiście, że takie sytuacje powinny być wychwytywane na etapie weryfikowania profilu sprzedającej, tak jednak często się nie dzieje. Nie jest to jednak tylko post ostrzegawczy. Szukamy rozwiązania, takiego na które możemy sobie oddolnie pozwolić. Oczywiście wraz z rozwojem sztucznej inteligencji coraz trudniej będzie wyłapywać takie przypadki, niemniej jednak warto szerzyć świadomość o takim zjawisku. Jeśli jako kupujący lub sprzedające macie możliwe do zrealizowania pomysły jak zminimalizować problem, chętnie wezmę udział we wspólnym brainstormie aby uczynić ten nasz wspólny mały kawałek przestrzeni internetowej lepszym miejscem
17
Puszysta_MILF
Zastanawiałam się, co by można było zrobić z AI, bez wielkiej ingerencji technicznej w stronę:
1. Okresowa weryfikacja sprzedających - wiem, będzie to upierdliwe, ale coś na wzór Ubera - w losowym czasie (raz w tygodniu, na miesiąc - prośba o wysłanie selfie lub zdjęcia z trzymaniem odręcznie napisaną kartką z Nickiem, datą lub jakimś innym tekstem - AI słabo sobie radzi z powtarzaniem stylu pisma - nawet jeśli ktoś przejdzie pierwszą weryfikację, w drugiej będzie inny charakter pisma. Można - co będzie dla sprzedających mało komfortowe, ale jeśli w ciągu np. 48 godzin od odczytania komunikatu nie prześle zdjęcia - czasowa blokada aż nie dośle
2. Przycisk - zgłoś podejrzenie treści wygenerowanej przez AI - wiem, jest zgłoś profil, treść - ale dodatkowy przycisk zwiększy liczbę zgłoszeń
Podbijam temat, ponieważ po tym, jak kilka osób się wypowiedziało, to zaczął opadać na liście innych tematów.
Sztucznie generowane zdjęcia (a w przyszłości i nagrania) są problemem, który dotyczy nas wszystkich.
Nie wiem, czy Majtkomat ma jakieś plany aby temu przeciwdziałać, ale powinniśmy przynajmniej często o tym pisać i budować świadomość wśród użytkowników.
temptingFoxy
Z doświadczeń sprzedających zdradzę jeszcze, że najczęściej zdjęcia ai(choć są i modele bardziej korporacyjne ale jednak które mogą to obejść) najłatwiej zweryfikować po pieprzykach i znamionach w różnych miejscach na różnych zdjęciach
fajnie, są pomysły, ja też jakieś swoje mam. ALE do chyba każdego z nich jest konieczne wprowadzenie tych zmian przez twórców strony. Nie wiem, może nie zauważam czegoś, ale za wielu zmian czy usprawnień wprowadzanych nie widzę. A tu jeszcze dodatkowo wrzucać swoje życzenia co do zmian? Jest sens?
Wczoraj zauważyłem, że pojawiło się automatyczne rozpoczęcie czatu, jeśli polubiło się profil sprzedającej. Na pewno jest to potrzebne? Akurat polubiłem nowy profil, bo podejrzewam, że może być fake'owe i czekam aż pojawi się coś, co mnie przekona w jedną lub drugą stronę.
Mrs.Allice
Dobrze, że jest to poruszane, ale niestety nie dotrze to do każdego... Naprawdę niewielki odsetek kupujących korzysta z/wie o forum.
Tak naprawdę to strona powinna wyjść z inicjatywą i szukać rozwiązania dla tego problemu, który narodził się wraz z rozwojem technologicznym. Albo zlecenie napisania programu, który chociaż w pewnym stopniu wyłapie takie fejki, albo zatrudnienie fizycznej osoby co będzie wyłapywać takie kwiatki na stronie.
Poprawa w weryfikacji profilów może nic nie dać w tej kwestii, zarejestruje się kobieta, a to jakie zdjęcia wrzuci potem to już nie jest to weryfikowane. Powinno być czynne pilnowanie tego co tu jest wrzucane, a nie tylko czekanie na zgłoszenia naszych ofert przez innych.
AI jest problemem, który póki co dopiero się rozwija i chyba (chociaż mogę się mylić) nie wywiera jeszcze dużego wpływu na Majtkomacie, ale w perspektywie kilku następnych lat sytuacja może znacznie się pogorszyć. Technologia rozwija się w bardzo szybkim tempie i wygenerowanie zdjęć atrakcyjnie wyglądającej kobiety nie będzie trudne, a co za tym idzie to oszukiwanie klientów. Wygooglujcie sobie "Bruce Willis eating spaghetti" - jest to wideo sprzed 2 lat wygenerowane przez AI i wygląda komicznie, a aktualne wersje już ciężko odróżnić od rzeczywistości. Co będzie za kilka lat?
Doceńmy autorkę postu za to, że już zawczasu poruszyła problem ze sztuczną inteligencją. Jest to bardzo ważny temat i miło, że jako sprzedająca podniosłaś tę kwestię.
Sam się ostatnio zastanawiałem nad tym problemem. Jako osoba kupująca noszoną bieliznę, na ile będę w stanie zweryfikować czy majtki, które wybrałem, faktycznie były noszone przez tę atrakcyjną osobę ze zdjęć, a nie przez jakąś trochę mniej ładną kobietę, która po prostu wygenerowała sobie zdjęcia?
Niektóre profile sprzedających wyglądają sztucznie. Niby Majtkomat weryfikuje osoby zakładające konta, ale nie jestem pewien, na ile jest to rzetelna weryfikacja. W końcu im więcej atrakcyjnych sprzedających, tym większy zarobek z prowizji.
W jaki sposób się przed tym obronić? Zgadzam się z tym, co napisała PuszystaDominika, a mianowicie patrzeć, czy sprzedająca oferuje różne zdjęcia oraz filmy na życzenie. Jeżeli otrzymuje za to 5-gwiazdkowe opinie, to prawdopodobnie faktycznie jest prawdziwa. Rozumiem, że dla niektórych kobiet wykonywanie nagrań na życzenie jakiegoś obcego człowieka z internetu może być z różnych powodów problematyczne, aczkolwiek raczej jesteśmy u progu czasów, kiedy będzie to konieczne.
Tak samo warto sprawdzać, czy sprzedająca ma zdjęcia w różnych pozach, w zróżnicowanych miejscach.
Biorąc udział w brainstormie, który temptingFoxy zapoczątkowałaś i odpowiadając na Twoje pytanie jak zminimalizować problem profilów AI - uważam, że powinna powstać lista zweryfikowanych, rzetelnych sprzedających. Czy to we współpracy z Majtkomatem, czy po prostu tworząc post na forum, w którym jako kupujący wypisujemy listę prawdziwych sprzedających, co do których nie mieliśmy żadnych wątpliwości, że są wobec nas prawdomówne.
Jeżeli ktoś uważa, że problem jest wyolbrzymiony, nie ma co się martwić, po co w ogóle o tym piszemy, to niech przypomni sobie tę dyskuję np za 3 lata. Będzie wtedy znacznie więcej fejkowych profili, niż jest aktualnie, a ich odróżnienie będzie trudniejsze, niż jest teraz.
Podsumowując mój dłuuuugi wywód - uważam, że powinniśmy stworzyć listę zweryfikowanych, prawdziwych sprzedających.
temptingFoxy
Osobiście myślałam o jakichś rzeczach codziennego użytku które można by zawrzeć w zdjęciach weryfikacyjnych. Kartki z datą i godziną mogą pójść w świat i mogą łamać regulamin więc to odpada
PuszystaDominika
można by zrobić poradnik dla kupujących jak uniknąć fejura xd