Rozliczenie ze Skarbówką!!!!
Cycolina
Mój profil Moje oferty
Właśnie dowiedziałam się, że Majtkomat będzie zgłaszał nasze konta do Skarbówki, informują o tym na stronie. Zgłaszanie będzie w styczniu 2024 za ubiegły rok. Zgłaszane będę te sprzedające, które mają 30 zamówień, albo zarobiły ponad 2000 euro. Jak Wy się z tego rozliczacie? Wypłaty mam na Revolut. Jak mam to rozliczyć teraz?
Mam zamiar napisać w tej sprawie do księgowej. Jeżeli macie jakieś przydatne informacje to piszcie w tym poście.
4
Wzmianka o nazwie naszej platformy ma jedynie charakter informacyjny. Przesyłane dane nie zawierają nazwy Majtkomat. Naszym zamiarem było przedstawienie w zrozumiały sposób, jakie konkretne dane zostały przesłane. Celem nie było wprowadzenie nowych pojęć w porównaniu do tego, co używamy na naszej platformie.
Należy pamiętać, że obowiązek przekazywania danych jest obowiązkiem naszej platformy. Ewentualną dokumentację pomocną w przetwarzaniu rozliczenia podatkowego można znaleźć na stronie Wypłaty. Raport DAC7 nie służy żadnemu takiemu celu.
Hej, czy dalej otrzymujesz przelewy na konto Revolut? Przelewy idą z Czech, prawda? Podałaś lokalny numer konta? Z tego, co rozumiem, jest on tylko do przelewów krajowych - podanie IBAN do przelewów zagranicznych podczas logowania nie jest zaś akceptowane przez Revoluta. Zastanawiam się, co w takiej sytuacji - jakie dane z Revoluta podać, aby „przeszło”. Z góry dziękuję za pomoc
Paulinkowo
A to jeśli sprzedaję się na paru portalach np vinted majtkomat alllego wtedy sumujemy w PIT wszystkie te dochody razem tak?
NocnaPokusa
Cześć dziewczyny,
Jestem tu od tego miesiąca, ale zrobiłam ponad 30 zamówień, czy będę musiała zaznaczyć coś przy picie, w jaki sposób? I czy będę musiała zapłacić od tego podatek? Jestem zatrudniona również na uop
Majusia_8888
Hej dziewczyny, a jeśli jestem 19 letnią studentką niepracującą, dorabiam sobie tutaj (od jakiegoś miesiąca, zarobiłam na razie 1000 złotych) i sprzedaje też na Vinted od 2-3 lat to muszę płacić jakiś podatek albo wypełniać jakiś PIT lub DAC-7? niestety nie uczyli tego w szkole i jestem zielona🥹 na pewno będę miała więcej niż 30 transakcji (tutaj 36) ale nie przekroczyłam progu 30 000 złotych. Proszę o pomoc🙏🏻🙏🏻 wiem że z Vinted będzie trzeba wypełniać DAC-7 ale pogubilam się już jak to wygląda tutaj na platformie
MissMiaX
Proszę o poradę w mojej sytuacji. Jestem studentką, pracuję w gastro i mój dochód zależy od tego, ile godzin przepracuję, ale na pewno przekroczę 30tys rocznie. Dodatkowo zaczęłam dorabiać sobie tutaj na majtkomacie i przekroczę niedługo liczbę 30zamówień. Jestem kompletnie lewa jak chodzi o podatki, a chciałabym się dowiedzieć, jak działać sobie tu legalnie.
Czy czeka mnie kolejne rozliczenie w jakimś najbliższym czasie?
Które podatki mam rozliczać jeśli mój przychód stąd wynosiłby około 2tyś. miesięcznie?
Czy wystarczy mi epit?
Marletta
Pytanko, W tamtym roku, cały rok pracowałam na pełen etat. Tutaj zaczęłam pod października i wyszło mi jakieś 3000 zł (131 transakcji). Na e pitach, widnieje że mam zapłacić coś koło 400 zł. Czy to tak ma być?
nsfwflora
a jesli tutaj mialam 18 zamowien a na vinted z 20 ale nie przekroczylam 9tys to co wtedy? prxychodzi jakis list czy cos? wybaczcie ale niezbyt to ogarniam
Cate
Jeski za 2023r mam 885 zł ale zamówień 48 a jestem studentką i mam prace na zlecenie to muszę robić działalność? I jak się z tego opodatkować? Na zleceniu firma robiła to za mnie
Alex954
KOCHANE !!
Wejdźcie na podatki.gov.pl lub urzadskarbowy.gov.pl tam zalogujcie i jest nota dalej jedziecie "twoj e pit "
tam widnieje
"Przygotowane dla Ciebie zeznanie podatkowe za 2023 r. udostępnimy w usłudze Twój e-PIT od 15 lutego 2024 r."
prawdopodobnie otrzymane zeznania/ pisma sami skleją tak to ujmę lub dopiero zbierają dane :)
Alex954
Hej, jeżeli chcecie zobaczyc swoje przychody za 2023 ect w Vinted logujecie się na komp wchodzicie w portfel na dole są dochody i dalej Podsumowanie dochodów z roku %2023
Cycolina
A czy Wy widzicie, że tam pisze jasno że wypłata była z Majtkomatu? Więc wcale to nie jest już tak anonimowo.
bambigrl
Nie rozumiem do końca tej sytuacji więc jeżeli ktoś chce mi dokładniej wytłumaczyć będę bardzoo wdzięczna 🫶. Zaczynam szkołę za niedługo mam ponad 30 zamówień i zarobiłam w tamtym roku chyba około 4000, co w takiej sytuacji? Nie uczyli mnie nic o skarbówce w szkole 🥲🥲
HardcoreBunny
Czy moja księgowa będzie widziała ten dochód jeśli nie przekraczam 500zl dochodu miesięcznie?
Marletta
Okey, mam więc pytanie. Czy otrzymam informacje ze skarbówki? Czy ktokolwiek poinformuje że mam odprowadzić podatek itp.? Czy jak sama tego nie zrobię (a nie wiem co zrobić), zostanie nałożona jakaś kara? ;[